Basisopleiding Herstelgericht Werken

Groepen met kinderen en jongeren krijgen vaak te kampen met spanningen of conflicten. Soms gaan ook ouders zich ermee bemoeien. De druk rust op de schouders van de leefgroepbegeleider of de leerkracht. Hoe kan je in een dergelijk klimaat begeleiden, les geven of doelen behalen?

Deze tweedaagse opleiding maakt je sterker in het omgaan met conflicten in leefgroep of in de klas. Hoe kan je de zorgen die er in de groep zijn openlijk bespreken en tot een gedeelde verantwoordelijkheid komen? Hoe creëer je een groep waarin jongeren elkaar ondersteunen wanneer het moeilijk gaat en elkaar durven aanspreken op negatief gedrag.

Met deze opstart kan je je later trainen tot hergo-moderator bij Ligand. Meer informatie daarover vind je op www.ligand.be.


“Deze opleiding betekende een ommekeer in de manier waarop ik keek naar conflicten in de klas. Dagen kon ik wakker liggen van onopgeloste problemen. Het putte me uit. Met herstel leerde ik een manier kennen om kinderen mee verantwoordelijk te maken om wat er gebeurt in de klas”.
Lieve V.

“Ik ben fan van de cirkels. Het duurde een tijdje vooraleer de jongeren in mijn klassen dat ook waren. Nu vragen ze er naar!”
Pieter C.

“Na de vorming die ik twee weken geleden bij jullie volgde, heb ik gisteren mijn eerste herstelcirkel gemodereerd. Een groep van 16 vijfdejaars lag helemaal overhoop (kliekjes, roddelen, ruzies).  Ongelooflijk! Hoe de leerlingen hun ei kwijt konden.Hoe ze elkaar niet onderbraken, alles lieten binnenkomen en nadien gepast reageerden. En voor sommigen kwam het hard aan, zeker weten.
Hoe verder het gesprek vorderde, hoe groter ik de veiligheid voor hen voelde worden. Ze durfden de feiten en gevoelens benoemen en het werd geaccepteerd.
De klastitularis, die ook aanwezig was bij het gesprek, wist niet wat ze zag. Ik eigenlijk ook niet. Ik was al mee in het verhaal en nu ben ik helemaal overtuigd!
Blijf deze vorming verder zetten!”
Roeland V.

Programma

Op dag 1 krijg je een introductie in het herstelgericht werken. Er worden je een aantal kaders en methodieken aangereikt die je een houvast bieden in het omgaan met complexe groepsdynamieken.

Op dag 2 wordt er uitvoerig getraind in het voeren van verschillende vormen van cirkels (proactieve cirkel, koffietascirkel, crisiscirkel, steuncirkel,…).

Media

Begeleiding

Ligand is pionier in het trainen van mensen in het omgaan met conflicten binnen onderwijs en jeugdhulp. De kracht van de visie en opleidingen van Ligand is dat ze ontwikkeld zijn vanuit de praktijk en dat ze een voortdurende aanzet zijn tot innovatie en ontwikkeling in de jeugdhulp en onderwijs.

Kostprijs

€ 290.00
Opleiding, syllabus en broodjeslunch inbegrepen
€ 270.00
Ledenprijs

Wanneer?

5 en 6 december 2019

Telkens van 9u30 tot 16u30

Locatie

Informant
(adres vanaf 1 januari 2019)

Neermeerskaai 2b
9000 Gent

Op 15 min wandelen van Station Gent-Sint-Pieters

Kaart

Inschrijven

Registrations have ended on wo, 12/04/2019 - 09:30.