Introductiedag: Praten met jongeren over middelengebruik

Bier, cannabis, sterke drank, … ze maken allemaal deel uit van de leefwereld van jongeren. Vrienden drinken of blowen of jongeren experimenteren er zelf mee. De meeste jongeren ervaren hun gedrag niet als zorgwekkend of als een probleem.Als hulpverlener kijk je daar vaak anders naar. Je wil de vinger aan de pols houden en het met de jongere hebben over zijn gebruik. Maar hoe begin je daaraan? Hoe maak je gebruik bespreekbaar, hoe schat je het juist in en hoe kan je jongeren motiveren om iets aan hun gedrag te veranderen?

 

Als hulpverlener alert zijn voor middelengebruik heeft een belangrijke preventieve waarde. Uit onderzoek blijkt dat hoe vroeger we ingrijpen bij signalen, hoe groter de kans is dat we (ernstige) problemen kunnen voorkomen.

Programma

Deze introductiedag start met een aantal basiskaders over jongeren en middelengebruik. Welke  specifieke kwetsbaarheden hebben jongeren, hoe verloopt een middelenproblematiek en waarom is het belangrijk vroeg in te grijpen, hoe verloopt gedragsverandering,…

 

Vervolgens wordt ingegaan op de verschillende stappen in een begeleidingsproces. Jongeren begeleiden bij (vermoedelijke) middelenproblemen is een proces dat bestaat uit verschillende stappen, gaande van het opmerken, aankaarten en inschatten van het gebruik, naar werken aan verandering en het ondersteunen van een jongere bij externe hulpverlening. Voor elk van deze stappen worden specifieke gespreksmethodieken besproken en ingeoefend.

 

Deze introductiedag wil tegelijk een wegwijzer zijn naar andere informatiebronnen, vormingen en methodieken om jezelf verder te verdiepen in het thema en er concreet mee aan de slag te gaan.

 

 

 

Media

Begeleiding

Annelies Vandevelde – preventiewerker tabak, alcohol en andere drugs – CGG Brussel

Nele Van Looy – preventiewerker tabak, alcohol en andere drugs – CGG Vlaams-Brabant Oost

Kostprijs

€ 170.00
Niet-ledenprijs
€ 140.00
Ledenprijs

Wanneer?

Dinsdag 24 januari 2023

Van 9u30 tot 16u30

Locatie

VAD – Vanderlindenstraat 15 – 1030 Brussel
Wegbeschrijving

Kaart

Inschrijven

Registrations have ended on ma, 01/23/2023 - 09:30.