Opleidingstraject: samen werken aan een betere samenwerking

Primaire tabs

Ons werk in organisaties wordt steeds complexer: De omgeving verandert: er moet aan steeds meer kwaliteitsregels voldaan worden, de financiering is vaak moeilijk en/of onze doelgroep wordt veeleisender. Werknemers veranderen: jonge werknemers hebben andere noden, er is een kloof en/of meer dan ooit is er sprake van burn-outs, bore-outs, etc.

 

Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat we moeten stilstaan bij onze interne werking. Misschien zijn er een aantal veranderingen nodig? Nieuwe tijden vragen naar nieuwe vormen van samenwerken, waarbij iedereen zijn/haar kracht in de organisatie zoveel mogelijk tot zijn recht komt. Het vraagt om een teamcultuur waarin samenwerking belangrijk is en spanningen tijdig gedetecteerd moeten worden.

Verandering in je organisatie betekent niet plots 180° van koers veranderen of uitgekiende change management-trajecten. Verandering kan ook van binnenuit gebeuren, stap voor stap en geleidelijk aan werken aan verbetering.
Een goeie samenwerking tussen collega’s is de basis om een veilige omgeving te creëren om verandering te kunnen toelaten. Wat is een goede samenwerking? Hoe kunnen we hieraan werken in onze teams en organisaties? Hoe werken we samen aan continue verbetering? Een open teamcultuur waarbij goed gecommuniceerd kan worden en open feedback kan gegeven worden aan elkaar. Betrokkenheid bij de teamleden.

Het leren detecteren van ‘spanningen’ en deze zien als een opportuniteit. Dit is een essentiële vaardigheid om initiatiefrijker te leren werken en samen voor continue verbetering te gaan.
Zelfkennis: De beste manier om verandering te stimuleren is zelf het goede voorbeeld tonen. Hoe kan ik mijn leiderschap nemen in dit proces? Welke impact heeft mijn eigen gedrag op anderen en hoe kan meer zelfbewustzijn leiden tot een betere samenwerking?

 

De opleiding bestaat uit 3 opleidingsdagen, telkens met 2 weken tussen. Ze is hoofdzakelijk bedoeld voor leidinggevenden of mensen die een leidinggevende positie ambiëren.
Tussen de sessies door kan geoefend worden en kunnen inzichten en vragen meegenomen worden. De verschillende onderdelen vormen samen een geheel om geleidelijk aan te werken aan een gezonde cultuur met een goede samenwerking. Er wordt veel ruimte gemaakt voor eigen inbreng en ervaringen.
 

Programma

Dag 1: 
Deel 1: Wat is een goede samenwerking?
Introductie over bottom-up werken, betrokkenheid, zelfsturing, hiërarchie, en wat dat betekent in onze organisaties. Welke elementen zijn belangrijk in een goede samenwerking? Geen pleidooi over wat de ‘beste’ manier is, wel een opening om met een andere bril te leren kijken naar onze eigen context. Waar hebben we nog te groeien?

Deel 2: Effectief vergaderen
Een goede vergadering zorgt ervoor dat we ons hierna beter kunnen focussen op onze doelen en kerntaak, dat de neuzen in dezelfde richting staan en we als team dichter bij elkaar komen. Het is bij veel mensen een grote bron van frustraties, waarin we veel motivatie en energie verliezen. In dit onderdeel komen verschillende praktische methodes voor die je kan toepassen om samen meer resultaat te bereiken.

 

Dag 2:
Deel 3: Feedback geven
Constructief feedback kunnen geven is een essentiële vaardigheid om te kunnen groeien als team en organisatie. In deze opleiding gebruiken we geweldloze communicatie als basis.
We gaan ook aan de slag met hoe feedback bijdraagt aan onze organisatiecultuur, en hoe we meer openheid creëren. Wat zijn de barrières en hoe kunnen we hiermee omgaan?

Deel 4: Persoonlijk leiderschap
Een goede samenwerking begint met onze eigen houding. Meer dan we denken heeft die een grote impact op ons team. We werken aan ons zelfbewustzijn.

 

Dag 3:
Deel 5: Continue verbetering
We leren positief kijken naar spanning: het is een signaal dat er iets aan de organisatie en manier van samenwerken verbeterd kan worden. Je krijgt handvaten om hiermee aan de slag te gaan in je team om zo samen te werken aan continue verbetering. Hoe gaan we om met weerstand en conflicten?

Deel 6: Verankering
Een overzicht van wat we allemaal geleerd hebben en hoe we hiermee aan de slag kunnen gaan in onze eigen werkomgeving. Er is ruimte om een case in te brengen.
 

Media

Begeleiding

Tine Willemyns (1988) studeerde bio-ingenieurswetenschappen, en volgde aanvullende opleidingen in organisatiecoaching en geweldloze communicatie. Ze heeft 10 jaar ervaring in procesbegeleiding, en 3 jaar ervaring in het begeleiden van organisaties doorheen verandering.

Kostprijs

€ 420.00
Opleiding, syllabus en broodjeslunch inbegrepen
€ 360.00
Ledenprijs

Wanneer?

26 mei 2020

9 juni 2020

16 juni 2020

Telkens van 9u30 tot 16u30

Locatie

Informant
(adres vanaf 1 januari 2019)

Neermeerskaai 2
9000 Gent

Op 15 min wandelen van Station Gent-Sint-Pieters

Kaart

Inschrijven

CAPTCHA
Deze vraag dient om te controleren dat u een persoon bent en geen computer.
Annuleren