JO-IN

Basis – Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet

Regelmatig worden autoriteitsfiguren zoals ouders, leerkrachten, opvoeders,… geconfronteerd met gedrag van kinderen en jongeren waar je geen vat lijkt op te hebben. Opvoedingsmethodes die vroeger wel nog werkten, lijken nu te falen. Vaak sta je dan als gezagsfiguur met je rug tegen de muur en voel je je machteloos, zeker wanneer het kind of jongere niet wil meewerken en de aangeboden hulp of therapie geweigerd wordt.

De aanpak die gehanteerd wordt vanuit Nieuwe Autoriteit is een compleet andere manier om met gezag om te gaan. Er wordt vertrokken vanuit de ouder, de leerkracht, de opvoeder zelf waardoor de medewerking van het kind of jongere niet nodig is. Vanuit Nieuwe Autoriteit wordt niet gefocust op het (soms) lastige en destructieve gedrag van kinderen en jongeren, maar wel op het eigen gedrag van ouders, leerkrachten, opvoeders… en hoe die door samenwerking met andere gezagsfiguren krachtig kunnen optreden tegen het ongewenste gedrag.

Handelen als ouder, leerkracht of opvoeder vanuit Nieuwe Autoriteit zorgt voor minder conflicten, minder escalaties, minder risico op geweld en destructief gedrag door gebruik te maken van andere manieren om grenzen te stellen en je gezag als autoriteitsfiguur op te nemen.Het concept Nieuwe Autoriteit zet heel sterk in op een warme relatie (of het herstellen ervan) tussen gezagsfiguren en kinderen/ jongeren en leert gezagsfiguren ‘waakzaam zorg’ op te nemen.
Vanuit die waakzame zorg kunnen problemen voorkomen worden maar kan er ook krachtig opgetreden worden wanneer de communicatie met het kind of jongere vast gelopen is en medewerking geweigerd wordt.

Geweldloos Verzet is het methodische handelen vanuit het concept Nieuwe Autoriteit. Dit methodisch handelen wordt ingezet daar waar de veiligheid van het kind/jongere in gevaar is, zijn ontwikkeling dreigt vast te lopen en er geen of weinig positieve communicatie meer is. Het methodisch inzetten van Geweldloos Verzet vraagt dan ook een deskundige begeleiding.

In deze basistweedaagse maak je kennis met de basisconcepten van Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet. Na deze opleiding heb je geleerd dat je door de focus op je eigen handelen te leggen een positieve invloed op het gedrag van de ander hebt en leer je communiceren vanuit waakzame zorg zonder dreigen en preken.

Programma

Dag 1: Autoriteit en pijlers Nieuwe Autoriteit
Dag 2 : Waakzame zorg en Geweldloos Verzet

 

Begeleiding

Lien Seynaeve
Klinisch psycholoog, dramatherapeut en oplossingsgericht counseler.

Inschrijvingsformulier

  Wanneer

  Vrijdag 18 oktober 2024
  Vrijdag 25 oktober 2024

  Telkens van 9u30 tot 16u30

  Locatie

  Gent – exacte locatie volgt later

  Prijs

  € 380
  Niet-ledenprijs (broodjeslunch inbegrepen)

  € 280 
  Ledenprijs (broodjeslunch inbegrepen)

  Blijf op de hoogte

  Ontvang alles over onze vormingen, inspirerende verhalen en frisse inzichten direct in je mailbox.