JO-IN

Basis – Goed inschatten van emotionele ontwikkeling

‘Emotionele ontwikkeling’ is de voorbije jaren een sleutelbegrip geworden bij de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Maar intussen bewijst dit verrijkende gedachtegoed ook bij tal van andere doelgroepen zijn nut: in het onderwijs, de jeugdhulp, sociaal werk.

Het emotioneel ontwikkelingsniveau goed inschatten is noodzakelijk om kwetsbare mensen met en zonder beperking ondersteuning op maat te bieden.

 

Programma

Module 1: Conceptualisering


Je maakt kennis met het ontwikkelingsmodel van Anton Došen en het gedachtegoed over emotionele ontwikkeling. We staan stil bij de link tussen emoties, behoeften en gedrag. Behoeften motiveren mensen tot bepaalde gedragingen. En die gedragingen proberen wij in onze ondersteuning te sturen, te stimuleren of net te minderen, steeds vertrekkend vanuit het aankunnen van de cliënt en zijn emotionele basisbehoeften. Het ontwikkelingsdynamisch kader helpt om na te gaan of de gedragingen aangepast zijn, afwijkend of te wijten aan bijvoorbeeld een onderliggende psychiatrische problematiek. We gaan in op de vijf fases van het model en hoe je ze kan herkennen bij jouw doelgroep van cliënten. De nadruk ligt op de praktische toepassing van de theorie en vooral op de waardevolle kijk die dit kader meebrengt ten voordele van de cliënten en hun begeleiders.

Module 2: Inschaling

We schetsen de achtergrond van de schaal, de SEO-R². We werpen een blik op andere bestaande schalen of methodieken om emotionele ontwikkeling in te schatten, en we bekijken de voor- en nadelen van de SEO-R². We gaan aan de slag met casussen. 

Module 3: ‘Van inschatting naar ondersteuning’

In de laatste module wordt er gefocust op:  Welke elementen neem je mee naar je begeleiding, wanneer je de inschatting hebt volbracht? 

We staan stil bij grote ankerpunten in begeleiding:

 • afstand en nabijheid in de relatie
 • de begeleidingsstijl
 • de structuur en begrenzing die iemand nodig heeft
 • de invulling van de activiteiten en de communicatie.

Wil je ook meer inzicht krijgen in het kader van Emotionele Ontwikkeling (SEO) om ermee aan de slag te kunnen in je eigen organisatie? Dan is deze basiscursus wellicht iets voor jou.

Begeleiding

Els Ronsse
Klinisch psychologe, orthoagoog en lid van de Vlaamse regiegroep Sen-Seo.

Inschrijvingsformulier

  Wanneer

  Donderdag 25 januari 2024
  Donderdag 1 februari 2024

  Telkens van 9h30 tot 16h30

  Locatie

  Hof-in-Ham
  Ham 125
  9000 Gent

  Prijs

  €340
  Niet-ledenprijs (broodjeslunch inbegrepen)

  €280 
  Ledenprijs (broodjeslunch inbegrepen)

  Blijf op de hoogte

  Ontvang alles over onze vormingen, inspirerende verhalen en frisse inzichten direct in je mailbox.