JO-IN

Introductiedag – Praten met jongeren over middelengebruik

Bier, cannabis, sterke drank, … ze maken allemaal deel uit van de leefwereld van jongeren. Vrienden drinken of blowen of jongeren experimenteren er zelf mee. De meeste jongeren ervaren hun gedrag niet als zorgwekkend of als een probleem. Als hulpverlener kijk je daar vaak anders naar. Je wil de vinger aan de pols houden en het met de jongere hebben over zijn gebruik. Maar hoe begin je daaraan? Hoe maak je gebruik bespreekbaar, hoe schat je het juist in en hoe kan je jongeren motiveren om iets aan hun gedrag te veranderen?

Als hulpverlener alert zijn voor middelengebruik heeft een belangrijke preventieve waarde. Uit onderzoek blijkt dat hoe vroeger we ingrijpen bij signalen, hoe groter de kans is dat we (ernstige) problemen kunnen voorkomen.

Deze introductiedag start met een aantal basiskaders over jongeren en middelengebruik. Welke  specifieke kwetsbaarheden hebben jongeren, hoe verloopt een middelenproblematiek en waarom is het belangrijk vroeg in te grijpen, hoe verloopt gedragsverandering,…

Vervolgens wordt ingegaan op de verschillende stappen in een begeleidingsproces. Jongeren begeleiden bij (vermoedelijke) middelenproblemen is een proces dat bestaat uit verschillende stappen, gaande van het opmerken, aankaarten en inschatten van het gebruik, naar werken aan verandering en het ondersteunen van een jongere bij externe hulpverlening. Voor elk van deze stappen worden specifieke gespreksmethodieken besproken en ingeoefend.

Deze introductiedag wil tegelijk een wegwijzer zijn naar andere informatiebronnen, vormingen en methodieken om jezelf verder te verdiepen in het thema en er concreet mee aan de slag te gaan.  

Begeleiding

Annelies Vandevelde
Preventiewerker tabak, alcohol en andere drugs – CGG Brussel
Nele Van Looy
preventiewerker tabak, alcohol en andere drugs – CGG Vlaams-Brabant Oost

Inschrijvingsformulier

  Wanneer

  Donderdag 28 november 2024

  van 9.30u tot 16.30u

  Locatie

  VAD
  Vanderlindenstraat 15
  1030 Brussel

  Prijs

  €190
  Niet-ledenprijs (broodjeslunch inbegrepen)

  €140
  Ledenprijs (broodjeslunch inbegrepen)

  Blijf op de hoogte

  Ontvang alles over onze vormingen, inspirerende verhalen en frisse inzichten direct in je mailbox.